Niezależnie od tego, czy jako smarowidło na chleb, czy drobna przekąska: każdy uwielbia czekoladę. A w połączeniu z olejkiem CBD to dopiero przyjemność!
Dla wielu oleje CBD są zwykle zbyt gorzkie lub zbyt intensywne w smaku. Dlatego istnieje coraz więcej przepisów, do których dodawane są oleje CBD. Dzisiaj pokażemy Wam nasz ulubiony przepis na czekoladę z CBD. Do dzieła!
Składniki:
- 1 tabliczka czekolady
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka wanilii
- 6-8 kropli oleju CBD
- Foremka do lodu
- Opcjonalnie: suszone owoce, orzechy, sól morska, przyprawy
Czas przygotowania: 20 minut, 3 godziny chłodzenia
Pokrój czekoladę na kawałki. To, czy wybierzesz białą, ciemną czy mleczną czekoladę, zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Rozpuść w niskiej temperaturze czekoladę w małym rondelku, mieszając. Uważaj, żeby się nie przypaliła! Teraz, mieszając, dodaj płynny olej kokosowy i wanilię.
Zdejmij garnek z ognia i pozostaw czekoladę do ostygnięcia na około 10 minut. Następnie mieszając dodaj olej CBD. Zalecamy około 6-8 kropli, ale oczywiście dawka zależy wyłącznie od Ciebie.
Teraz przelej czekoladę do formy do lodu. Kształty kostek lodu są do tego idealne! Jeśli chcesz, czekoladę możesz udekorować orzechami, owocami itp. Następnie umieść czekoladę na około 3 godziny w zamrażarce.
Twoja czekolada z CBD jest już gotowa i tylko czeka na to, aby ją zjeść. Ze względu na zawartość oleju kokosowego nie jest ona odporna na ciepło. Taką czekoladą możesz posmarować chleb, bądź też wymieszać z mlekiem albo zjeść jak tabliczkę czekolady.