Gwiazdki cynamonowe to świąteczny wypiek, który jest szczególnie znany i przez wielu uwielbiany. Nic dziwnego, gdyż cynamon ma wiele dobrych właściwości, a także działanie uspokajające. Ponadto drobno posiekane migdały sprawią, że ciasteczka będą przyjemnie i aksamitnie kruche oraz będą miały delikatnie łagodny smak.
My opracowaliśmy własną wersję cynamonowych gwiazdek z dodatkową nutą konopną, mianowicie z łuskanymi i prażonymi nasionami konopi. Przepis starcza na około 30 gwiazdek.
Składniki na Ciasto:
320g rozdrobnionych migdałów
80g obranych, prażonych nasion konopi
250g cukru pudru
Szczypta cynamonu
2 białka
2 łyżki amaretto
1 paczuszka cukru wanilinowego
Aby wykonać ciasto mieszamy ze sobą mielone migdały, prażone nasiona konopi, cukier puder i cynamon. Następnie dodajemy białko i mieszamy z amaretto i cukrem waniliowym. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie oprószamy stolnicę mąką pszenną i rozwałkujemy ciasto na grubość około 5 mm. Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki i układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni z termo obiegiem i pieczemy do zarumienienia się ciasteczek.
Składniki na Glazurę
25g cukru pudru
1 białko
Ubijamy pianę z białek i cukru pudru. Za pomocą łyżeczki lub pędzla rozprowadzamy glazurę na gwiazdkach.
Gwiazdki suszymy w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut, po czym pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego i wesołych świąt!