Jest to bez wątpienia wspaniałe, lekkie i jednocześnie interesujące danie. Tutaj szparagi stają się deserem, a konopie w niemal zmysłowy sposób to danie dopełniają.
W tym przypadku do zaromatyzowania szparagowo-konopnej panna cotty posłużyły suszone liście konopi, a do truskawkowej pianki dodaliśmy także olej konopny CBD, który swoim konopnym smakiem zintensyfikował efekt umami truskawki. Dzięki lekkim smakom jest to cudownie zbilansowany deser na lato.
Szparagowo-Konopna Panna Cotta
Składniki na 500ml, czyli ok. 6–8 porcji
- 300 ml śmietanki 30%
- 125 ml mleka
- 100 g obranych szparagów
- 1–2 łyżki cukru
- 5 dużych, wysuszonych liści konopnych
- 3 listki żelatyny
Przygotowanie
Mleko i śmietankę wlewamy do garnka i umieszczamy na gazie. Żelatynę umieszczamy w wodzie.
Szparagi obieramy i kroimy na małe kawałki i gotujemy razem z liśćmi konopi we wrzącym mleku i śmietance przez około 10-15 minut. Jeśli zostały nam obierki ze szparagów, to możemy dodać je do płynu w sitku, dzięki czemu uzyskamy więcej aromatu. Dzięki sitku łatwiej będzie nam usunąć obierki, a tym samym nie będziemy sobie zakłócać dalszego przebiegu pracy.
Gdy kawałki szparagów zmiękną, masę dokładnie blendujemy i przecedzamy do garnka przez drobne sito.
Dodajemy do smaku cukier. Krem nie powinien stać się zbyt słodki, aby nie utracić delikatnej nuty konopi i szparagów.
Ponownie podgrzewamy masę w garnku, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Ostrożnie umieszczamy w niej żelatynę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.
Gotową panna cottę umieszczamy teraz w małych naczyniach, aby każda porcja miała około 60–80 g, przykrywamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na najmniej 6 godzin, aby stężała.
Truskawkowa Pianka z CBD
Składniki
- 180 g truskawek
- 20 ml soku z cytryny
- 50 g cukru
- 50 g twarożku
- 220 g śmietanki 30%
- Olej CBD Öl * (10 %)
*Dokładna dawka oleju CBD zależy od was samych – my zdecydowaliśmy się na 10 kropli 10% oleju konopnego CBD na około 500 ml pianki.
Przygotowanie
Truskawki miksujemy razem z cukrem, twarogiem i sokiem z cytryny.
Następnie dodajemy śmietankę i przecedzamy przez bardzo drobne sito. Ważne jest, aby w płynie nie pozostały pestki truskawek, ponieważ zatkają one syfon do bitej śmietany. Następnie dodajemy olej CBD.
Całość umieszczamy w syfonie do bitej śmietany, zakręcamy i dobrze potrząsamy.
Aby uzyskać najlepszy efekt, piankę należy włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Karmelizowane Szparagi
Przygotowanie
Szparagi gotujemy, a następnie karmelizujemy na patelni z odrobiną roztopionego masła i cukru.
Do szparagów przygotowaliśmy dodatkowo truskawki pokrojone w kostkę, zamarynowane w occie jabłkowym i brązowym cukrze.
Do dekoracji można użyć łuskanych nasion konopi. Smacznego!