Jak pisze The American Journal of Medicine, osoby spożywające marihuanę są o połowę mniej narażeni na ryzyko wystąpienia u nich zespołu metabolicznego, niż osoby, które nigdy w życiu jej nie spożywali. Zespół metaboliczny to grupa czynników ryzyka, który wyróżnia się wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cukru we krwi, niezdrowym poziomem cholesterolu i tkanki tłuszczowej, co zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca i/lub cukrzycy typu 2 oraz także innych poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Naukowcy z University of Miami Leonard M. Miller School of Medicine przebadali grupę około 8500 osób w wieku pomiędzy 20 a 59 rokiem życia, a same badania trwały od 2005 do 2010 roku. Wśród badanych osób były osoby cierpiące na zespół metaboliczny. Jak się okazało, osoby, które nigdy nie spożywały marihuany w 19,5% spełniały kryteria zespołu metabolicznego.